Student Malaysia di Sudan

Standard

Alhamdulillah tadi kami dijemput menghadiri dinner anjuran Persatuan Student Malaysia di Sudan. Saya memang tidak menjangkakan majlis tersebut akan diadakan di tempat seperti Malaysian Hall. Memang saya dah agak mesti di rumah sewa student. Tapi bile sampai je, saye terkejut sangat sebab keadaan rumah diorang mashaAllah, dhaif sangat! Sayu hati saye tengok keadaan rumah tu. Sayang takde gambar utk ditepek. InsyaAllah kalau ade gambar nanti saye akan tepek. Rumah petak satu tingkat je, tandas kat luar dilindungi dengan kain je, tempat mandi terbuka (ada paip air je) dan dapur pun kat luar. Ade partition tapi separuh je. Bayangkan kalau berlaku sandstorm? Memang jenuh la! Itu pun, saye diberitahu sewa 600 pound! MashaAllah.. 600 pound x 1.60 untuk convert kepada RM. Bayangkan rumah mcmane kite bole sewa dengan harga tu di Malaysia. Alasannya, kawasan mereka menyewa tu adalah kawasan elit. Elit?! jalan pun tanah merah. Tapi saye tengok sorang-sorang muka diorang ni tenang je..happy je dengan ape yang ade. Begitu gigih mereka ni demi nak belajar agama. Saya rase malu dengan post rumah saye. Terasa diri ni manusia yang tak tau bersyukur! Astaghfirullah…Ya Allah, aku mohon ampun…Kurniakan rasa cukup dan syukur atas rahmatMu dalam hati ku Ya, Allah!

Tahap survival student Malaysia di sini memang sangat tinggi. Mereka takde loan belajar, takde sponsorship. Mereka ni kadang-kadang dibantu sedikit dengan wang zakat dari baitulmal negeri masing-masing. For information, course agama JPA tak taja ok. JPA hanya taja course kritikal saja. How the define ‘critical’ saya tak nak komen. Lebih teruk lagi, universiti yang diorang belajar ni JPA tak recognise! Ni pun satu hal yang saya tak faham, dah tau tak recognise buatpe la bersusah payah? Mereka survive dengan bekerja sambilan seperti mengajar bahasa Arab, mengaji Al-Quran atau ceramah agama untuk orang-orang di kompleks Petronas. Jumlah mereka tak la ramai. Sekarang ni ade dalam 20 orang je. Perempuan 6 orang. Difahamkan sebelum ni ramai. Dulu pernah ade sampai 100 orang students. Ramai yang dah tak berminat sebab kos hidup yang tinggi. Nilai yang dibayar tak setimpal dengan ape yang mereka dapat. Mudahan-mudahan ade cahaya buat mereka lepas habis belajar dan balik Malaysia nanti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s