10 things about Sudan

Standard
  1. Inappropriate road system. No signage, no line. Sampai sekarang kami masih tak ingat jalan kalau kene drive sendiri. Sampai hari ni, my husband ade driver amik pergi kerja dan hantar balik kerja. Kereta bagi kat EO wisma yang dah 4 tahun duduk Sudan. Dia lah yang bawa kami kemana-mana.
  2. Bad attitude of the local drivers. Tak suka que kat traffic light dan nak u-turn. Always number one! memang horror la jalan raya sini. Kereta bersimpang siur. Polis traffic ade pun tak gune.
  3. Everything expensive here except NYAWA! iye, orang melintas jalan sesuka hati je. Kadang-kadang tu siap die yang tahan kereta suruh bagi die melintas. Ha, kalau kat Darfur tu lagi la, hari-hari ade orang mati.
  4. Sudanese sangat berbangga dengan shopping complex diorang yang takde ape-ape tu kan. AFRA Center. Sebab itu lah, satu-satunya shopping complex yang ade escalator kat Sudan ni. Kat Sudan ok. Bare in mind, Sudan is the largest country in Africa and the third in the world! Tapi escalator tu perlu di off kan sebab ade yang dah pecah kepala sebab main turun-naik escalator tu. Berebut2 nak naik kan?!
  5. Saye pernah dgr cerita ade sekumpulan orang sini dipilih mengikuti satu kursus latihan anjuran Petronas, ade yang tanye “Kat Malaysia ada AFRA tak?” WTH?! Selain AFRA, mereka juga berbangga dengan satu-satunya flyover yang diorg ade kat sini, yang kalau hujan sikit je banjir kat bawah tu. Diorang pernah kate, “Kat Malaysia takde kan bende ni?” hahaha..sekali lagi, WTH!
  6. Sudanese sukekan kawasan rumput hijau, kalau malam2 minggu ramai je melepak kat atas rumput. Ade yang tidur kat atas rumput tu sampai siang.
  7. Mereka juga boleh solat dimana-mana sahaja di bumi Allah ni. Mule-mule dtg hr tu, dlm flight saye nampak orang Sudan solat duduk. Sblm dan slps solat baca quran dulu. Kat sini pulak masa saya on the way balik rumah time maghrib, saye nampak diorang solat tepi-tepi jalan raya. Berjemaah lagi. Tapi yang peliknya masjid banyak je kat sini.
  8. Khartoum International Airport terletak di tengah- tengah bandar nye. Giler ar..takut siot kalau terbabas!
  9. Dari segi fashion, mereka tak la ketinggalan sangat. Perempuannya pandai je nak match kaler baju ngan kaler tudung dan kasut. Diorang kat sini pakai shawl style lilit-lilit kat kepala. Satu lagi the ladies suke kaler terang-terang, striking, florecent. Same la pulak taste ngan saye! hik..hik..hik…
  10. Tanahnye subur walaupun cuaca sangat panas. Bayangkan, cuaca boleh sampai 52C pun pokok anggur boleh hidup subur! Sumber air memang takde masalah sebab dekat dengan Sungai Nil. Kompleks Petronas, terletak berhampiran dengan tebing Sungai Nil.Harap-harapnye, satu hari nanti mereka sedar akan potensi negara mereka ini. InsyaAllah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s