Pajeri Terung

Standard

Lagi tentang makanan nampaknye! hahaha..mintak maap le ye.. ni la housewife…fulltimer pulak tu kan. Last week, my husband call masa on the way die nak balik dr office. Die tanye nak sayur tak? saye kate sayur ape ade? die cakap ade terung, carrot, tomato. Murah dan fresh. Saye kate bole la beli sikit-sikit dalam 3-4 jenis sayur. Bukan ape, sini memang cukup susah nak dapat sayur yang elok. Kat tepi jalan or mini market pun selalunya da tak fresh, tak lalu nak beli. Pastu mahal pulak tu! Kalau nk fresh kene pergi souq. Tapi saya tak pernah lagi pergi souq sayur kat sini. Satu lagi, sini memang susah nak jumpe sayur daun hijau. Sejak sampai sini, da tak pernah lagi dapat makan sayur daun hijau.

So bile my husbnd sampai rumah, die beli terung purple tu 3 biji, tomato 3 biji, timun kecik-kecik 3 biji, carrot 3 batang dan kobis bulat sebiji. Dah lama teringin nak makan pejeri nenas. sini ade nenas tapi malas la kan nak masak sikit tapi kene beli sebiji. Pastu saye tak reti kupas nenas! So bila ade terung, saye buat la pajeri terung. Ini first time try ni. Kalau kat Malaysia,time lunch bleh beli kat cafe. So tak payah susa-susah masak. Saye buat ni pun main buat je. Ade refer kat internet, tapi tak boleh nak ikut 100% sebab bahan-bahannye tak lengkap. Tapi sebab da teringin kan, belasah je la. Alhamdulillah ade la rase pajeri terung macam kat cafe tu. Paling penting, my husband pun suke. Berselera die makan malam tu. Tapi selama kat sini mane die pernah hilang selera kalau makan kat rumah. TIS! Tak boleh cerewet makan kat sini. Dia memang akan bedal ape saja yang saya hidangkan. Tanpa  banyak komplen macam kat Malaysia. Bagus!

Seperti biasa, saye nak share jugak resepi pajeri terung saya walaupun korang da tau kan. Gambar yang ditepekkan adalah dari google. Saya pemalas nak amik gambar makanan. Lagi kalo sendiri masak, tak presentative presentable langsung! hilang selera u all nanti! ahaks!

pajeri terung google pic, lebih kurang gini la rupenye pun yg saya buat tu.

Bahan-bahan:

  • terung (boleh ganti dgn nenas)
  • santan pekat
  • rempah kari ayam/ daging
  • cili kering – di blend
  • bawang merah-diblend atau tumbuk halus
  • bawang putih- diblend aau ditumbuk halus
  • halia- diblend atau ditumbuk halus
  • air asam jawa
  • kulit kayu manis
  • bunga cengkih
  • bunga lawang
  • minyak masak
  • garam
  • gula

Cara-cara memasak:

  1. Panaskan minyak,then tumis kulit kayu mans, bunga cengkih bunga lawang sampai naik bau.
  2. Pastu tumisan halia, bawang merah, bawang putih, cili kering dan rempah kari ayam/daging. Tumis sampai garing.
  3. Kemudian, masukkan air asam jawa dan santan pekat.
  4. Pastu biar mendidih dan masukkan terung. Biar sampai kuah pekat.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biasanya pajeri terung rasa manis skit.

 

p/s: tgk resepi kt inernet ade yg letak kerisik dan udag kering sket. Pastu kalau mak saye buat die letak kan bilis.

p/s: hr ni nak try msk ayam berlado resepi dari AINI.

2 responses »

  1. dian..tibe2 aku tringat nk bkk blog ko..
    wah..gigih btul ko masak..
    lepas nie, kl aku nk masak..bolehla refer resepii dkt blog ko pulakk..

    pst :- ko dh takde mimpi tommy dan ariani lagi ke? hehe..

    • hani…aku masak hari-hari kat sini. sampai satu tahap tak tau nak masak ape. sile la cube resepi-resepi aku, tapi kalo xsedap jgn marah!=)

      pst:-hr tu aku ade mimpi lawak pasal aini. tanye la ainn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s