what kind of business are you doing?!

Standard

Dua bulan di sini, saya discover a few business practices yang pelik. Masa melaluinya memang sakit hati, tapi bila dikenang kembali terasa lawak pulak.

  • Semasa kami di Souq Omdurman, husband Renie, Saifik berkenan dengan satu chess set yang unik. So beliau pun bertanya lah kepada tokey kedai itu. Harganya SDG 40. Tapi kalau dengan kotak SDG 90. Apekah?! Harga kotak tu SDG 50 lah maknanya kan? Lebih mahal dari harga chess set tu sendiri. Kotak kau tu kalau kotak kaca berukir emas atau kotak kayu jati antik tu boleh la diterima kan. Ini kotak plastik bodoh tu je. Jangan harap lah kami nak beli!
  • satu hari, Jumaat petang my husband tak keje. Weekend kan. Dia ajak pergi makan pizza. Kami jarang makan kat luar sebab susah nak jumpa kedai yang makanannya kene dengan tekak melayu kuno kami ni. Tapi dah my husband ajak, saya pun ikut je la. Assuming pizza situ ok kot, mesti dia dah pernah try dengan kawan-kawan dia sebelum ni. Sampai depan kedai, saya tengok ada la beberapa buah kereta park dan semua kereta ada orang kat dalam. Konsep kedai ni nampaknya kene order kat kaunter. Kat kaunter ade la beberapa orang que. Saya tengok semua orang take away. Keadaan kedai ok, bersih, kemas, sejuk dan  siap ade TV flat screen yang boleh tahan besar gak la. Meja banyak. kosong je. Masa order, yang jaga kaunter tu mula-mula ingat kami pun nak take away dan agak terkejut bile kami bgtau nak dine in. Pizza situ memang tidak mengecewakan, chicken wing juga lazat. Cuma sayang sikit sebab diorang ni tak de sos cili. Tapi setelah 2 bulan kat sini, saya dah biasa makan dengan sos tomato. Dah kenyang makan, kami pun mintak bill. Terkejut tengok ada table charge SDG 1! Hoh, patutla kedai ni kosong! semua orang pun take away. Bile saya cerita benda ni kat orang lain diorang kate sini memang macamtu, ade sesetengah kedai yang table charge nya lagi melampau. SDG5 pun ade. Giler kan?! Habis tu, ko dah hias cantek-cantek kedai ko…siap aircond segala, ko kenekan table charge dah takde orang nak duduk kan? Sengal kan?
  • Kat sini, ade kedai Swiss Army. Jual barang-barang macam pisau, jam perfume dan macam-macam la barang under Swiss Army brand. Harganya lebih murah dari kedai di Dubai dan Malaysia. Saya memang  geram je tengok cutlery set dan kitchen knife set dia! Must buy. Tapi untuk hari tu kami just beli can opener dan my husband beli pisau lipat yang ade macam-macam tu kan. Dua barang tu harganya baru SDG 85. Sistem kedai ni macam pelik sikit, barang suma display dalam peti kaca. Siap dengan tanda harga dan no siri. Kita amik no siri tu, pergi kat kaunter. Then diorang akan beri barang dan kita bayar. Lepas dah bayar, my husband mintakla resit. Die jawab, resit hanya isu untuk transaction SDG100 above. “We as a customer, we have a right to demand the recipt”. “You have to pay SDG10 for a reciept”. “What kind of business are you doing?! So, u are selling the reciept?”. Pastu datang la sorang ni kat kaunter tu dengan muka ketatnya menulis resit. Masa dia bagi tu kami tanye “So, do we have to pay for the reciept?” “You have to pay nothing!” jawabnye (dengan nada berlagak).

Itu lah 3 pengalaman kami membeli belah di sini. nak buat macamane kan, THIS IS SUDAN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s