Camno nak jawab nih?

Standard
Biasenye hari pertama kelas di sekolah atau universiti biasanya cikgu/ lecturer tak terus start mengajarkan? Biasenye mesti ade sesi memperkenalkan diri masing-masing dulu. Cikgu akan suruh bagitau nama, asal, adik beradik berapa orang dan pekerjaan mak bapak. Saye takde masalah dengan soalan-soalan lain tapi apekah relevannya soalan pekerjaan mak bapak itu kepada cikgu dan kawan-kawan yang lain? sampai hari ni saya tak tau.
Semalam saya tanye soalan ni kat my husband, die jawab “biasala, kalo setakat tanye name je kang pendek sangat pulak jawapan, lagipun cikgu mesti nak kenal lebih detail lagi” saya jawab, “yela, kalau budak lain ok la nak jawab, tapi kalau budak anak yatim piatu  or anak yatim and mak die housewife, macamane? bile die jawab, bapak saye dah meninggal, mak saye housewife. Automatik semua kepala dalam kelas terpusing tengok muke die.” Dia malu la kan…Tibe-tibe jadi centre of attraction! (adalah sangat over menggunakan centre of attraction dalam ayat itu) Cikgu pulak ade macam-macam reaksi. Ade tu buat muke maintain macam seolah-olah jawapan ‘bapak saya dah meninggal’ adalah salah satu jenis pekerjaan gak, ade gak yang lebih tak sensitif akan bagi soalan bonus “bapak da meninggal, mak housewife, so sape tanggung keluarga awak?” apekah jenis soalan ni kepada seorang budak? susah tau dia nak jawab! perlu ke dia explain every detail? ape faedahnye? Budak kan lurus lagi, biasanya dia akan jawab yang betul je la…kang kalau menipu pastu nanti kantoi orang tuduh dia malu pulak nak mengaku kenyataan. Lain pulak tanggapan orang pada budak yang bapaknya seorang KSU atau KP tapi dia jawab “bapak saya kerja kerajaan” bile kantoi orang akan kate, bagus budak ni, da la pandai, cantik, anak orang kaya, bapak die pangkat besar tapi die very humble and down to earth die kate kerja kerajaan je..” ok fine, cantik dan pandai tu saye saje tambah buat penyedap ayat… pfffttttttttt….
Tapi tu la, kesimpulannya, format suai kenal yang macamtu memang tak relevan la. Cikgu kot iye pun kepochi nak tau anak murid tu mak bapak diorang kerja ape, buat la homework sikit…masa nak masuk sekolah dah isi borang berkajang-kajang, mesti ade sume detail kat situ. Siap kene isi coloum pendapatan keluarga lagi.
Ape pendapat anda semua? setuju ke dengan saye? ke saye je yang rase macamni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s