MARAHHHH!!!

Standard

Ni yang nak marah ni! Berhari-hari dah saye teringin nak makan ketupat dengan sambal daging+ kuah kacang. Ye…bagi saya ketupat adalah all-time-favorite. Bukan hanya untuk dinikmati semasa hari raya sahaja. Zaman sekarang lagi senang dah ade ketupat segera. Tinggal nak rebus je. Sambal kacang pun dah ade. Frozen punye. Balance raye hari tu. Saya ni surirumah yang bijak. Mengamalkan langkah-langkah penjimatan. Mane yang boleh simpan, disimpan.

Hari ni entah mane datang semangat dewa petala ke lapan, saya start masak dinner awal. Pukul 1 saye dah masuk ‘office’. Masak sambal daging. Kalau saya, saya memang boleh hidup dengan makan ketupat je. But not my husband. Die mesti mau nasik. Saya rasa orang belah-belah pantai timur ni memang tak berapa suka makan ketupat la. Especially ketupat nasi. Diorang makan ketupat daun palas. So saya kene la masak sayur sekali. Kalau ikut tekak saye mudah je, ketupat+sambal daging+kuah kacang+serunding+kicap. Sayur kene masak untuk my husband makan dengan nasi.

Ok, setel masak saya start rebus ketupat. Lepas tu saya biar je dan buatla ape-ape yang patut. Sampai asar, saya tengok ketupat dah cukup kembang. So saya sejukkan. Then teringat kuah kacang frozen saye tu, saya keluarkan dan masukkan dalam microwave untuk reheat. Dah 2 kali reheat ni, bulan lepas pun saya ade gak mengidam nak makan macam ni. Tapi sebab saya sorang je yang lalu nak makan ketupat sepanjang tahun dalam rumah ni, tak habis-habis la kuah kacang tu. Masuk balik dalam freezer tu. Kuah kacang tu saya simpan dalam bekas plastik cap TUPPERWARE. TUPPERWARE ok..dah masuk dalam microwave tu saya biarkan la, sambung balik kerja-kerja tadi. Tapi lepas tu tibe-tibe bau hangit satu rumah! Hangit sampai tersedak-sedak saye nih! Cuak dah ni..pi cek kat dapur rupe-rupenye bekas TUPPERWARE tu dah cair! Kuah kacang dah jadi hitam! bengang betul!!! Bukan ke TUPPERWARE ni patutnye kebal? Die tak cair kalau masuk dalam microwave kan? Pastu bukannye lame sgt pun. Baru je letak. Kuah tu kan beku macam air batu.

Dengan perasaan marah, saye pun keluarkan bekas tu campak terus dalam tong sampah. Dah, lantak la kau kat situ! aku taknak dah tengok muke kau lagi! Disebabkan perasaan marah yang membuak-buak itu, tanpa saya sedar saya dah melantak 4 ketul ketupat segera tadi seorang diri time tu jugak. Tak sempat dah nak tunggu my husband balik dan makan time dinner nanti. Hambik kau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s