Dubai lagi: Cerita bergambar

Standard

Kami ke Dubai lagi…keluar dari Sudan untuk recharge, menghilangkan kebosanan, supaya tidak bertukar menjadi macam-macam sebab lama sangat terperap di negara takde ape-ape ni…Kenapa Dubai lagi??? sebab Dubai je yang mampu..kalau tak Dubai, Cairo. Tempat lain kalo tak tiket mahal, hotel mahal. Takpun barang/makan mahal ataupun tempatnye lebih kurang Sudan, takde pape kan…so jgn terkejut kalau lepas ni kami ke Cairo lagi sekali (tapi tak la pg tengok piramid lagi) atau pun Dubai lagi..haha..itu normal bagi kami di sini..ade la kawan tu kan bulan lepas je 2 kali diorang pegi Dubai, raya haji hr tu pergi lagi Dubai.. (you know who you are..huhu)..

Kali ni kami pergi 2 couples..with Renie and her husband. Kami sewa apartment 2 bilik kat betul-betul belakang Burjuman Mall. Very convenient nak makan, nak shopping, Metro Station pun dekat. Ok la, malas nak cerita panjang-panjang sebab 5 hari beb, berkajang-kajang kalau menulis je..kite cerita bergambar ok!

 

Lepas breakfast di Burjuman Mall

stesen Metro Khalid Al Walid. Kami nak ke Hentian Rasyidiah nak pergi Festival City.

Festival City Mall..ade Ikea tapi tak larat nak berjalan dah..shopping light2 je sini sebab mahal gak..tak mampu beli kereta tu, tumpang bergambar je la =)

Dari Festival City kami terus amik cab ke Naif Market. Tempat jual abaya, kain pasang, shawl dan macam-macam produk berasaskan fabrik. (wah..bahasa aku!) memang rambang mata saye kat sini.

2 orang Kak Nam yang sibuk melihat-lihat kain pasang. Renie je beli kain, saye malas nak beli sebab tak tau bile boleh hantar tempah.

kedai jual shawl pulak...terlalu khusyuk tanpa mempedulikan camera yang ade kat depan.

Cuba mencari shawl yang rare di Malaysia..tapi pencarian adalah gagal..nampak same je mcm kat Malaysia…dah la mahal kat sini. RM10 sehelai. Jalan TAR kalau beli banyak dapat tawar harga, sini takde nye..sombong betul!

kedai abaya

memilih dan mencuba abaya.

Kat sini la poket my husband berlubang besar-besaran.. Saya borong 20 pasang! Untuk family sekali..Pastu ade kawan-kawan kirim..Pastu lebih tu saye punye la. Untuk dipakai ke halaqah setiap rabu. Pasni kene la rajin pergi halaqah!Kalau ade yang berminat nak beli abaya sile PM saye. RM150 sepasang.

Inilah hasilnye...

Kat Naif ni susah sikit nak dapat taxi..stesen Metro pun jauh. Lagi pun tak larat da nak naik metro dengan barang-barang ni kan..berat tu abaya tu. So setelah hampir 1/2 jam menunggu akhirnye dapat gak la taxi. Semua orang kelaparan, so terus suruh taxi hantar ke kedai makan yang dekat dengan hotel. Kami memilih Thai Terrace.

gambar makanan sebelum dimakan tak sempat snap sb semua orang SANGAT lapar.

Kami order nasi goreng, tom yam dan sayur campur seafood masak sos tiram. Memang terbaekkk..kedainye kecik je, ade la dalam 10 meja utk 4 orang tu. Harga kalau compare dengan harga makanan kat Malaysia memang rasa sangat mahal. Contoh Tom Yam tu cuma ade udang dan cendawan je tapi harga sampai AED 39 semangkuk kecik tu (cukup utk 4 orang makan). Tapi sebab harga kat Sudan lagi mahal dan tak sedap, kire ok la. Kami siap bagi tips lagi. Lagi satu makanan kat Dubai tak de tax. Sudan? huh, tax sampai 16-20%!

Esoknye pengembaraan diteruskan dengan menjelajah shopping complex lagi. Kali ni kami ke Dubai Outlet Mall. Kat sini memang tak sempat nk bergambar..sibuk shopping..tapi tak la sakan berbelanja. Sibuk memilih je…banyak yang berkenan tapi tak dapat la nak beli semua kan..Kat sini kami banyak beli perfume untuk diberi kepada family di Malaysia nanti. Duk Sudan tapi souvenir sume beli kat Dubai. Sudan takde ape-ape yang boleh dibuat souvenir.

murah.total AED1100 only. 10 botol.

Malam tu kami pergi dinner cruise. Makan atas kapal. Makanan arab la kan..macam biasa, tekak perempuan melayu ni tak boleh terima. Balik masak megi kari kat hotel. Jauhhhh lebih sedap rasenya!

depan pintu masuk kapal..sejuk woo malam2..kene pakai baju tebal.

atas kapal

cubaan amik feel romantic =)

Esoknya lepas checkout, kami ke Diera City Center. Kat sini ade Carrefour yang best. Macam-macam ade dan murah! Suitcase Pierre Cardin only AED 399! TV plasma LG 42″ pun baru AED1899. Ramai giler orang beli TV. Kami hampir-hampir nak beli, tapi my husband call Emirates Airlines tanye boleh ke nak check in TV 42″, customer service kate tak boleh. Tapi masa balik, kami tanye kaunter, die kate boleh pulak. Tak pe la, itu maknenye takde rezeki.

check out

Kami checkout dari hotel apartment tu same-same. Tapi Renie and her husband je yang balik Sudan. Saye and my husband check in ke hotel 1 bilik pulak. Kami stay lagi 2 malam. Pas diorang ni balik, takde gambar dpt snap sebab charger bateri camera kong plak. Masa da nak balik beli charger baru. Kami pergi shopping complex je lagi..tapi tak shopping ape pun..duit pun da habis kan mase ni..huhu..tapiiiiiiiii masa kat Lamcy Plaza, kami jumpe kedai kasut Clarks sale gile2 punye (time ni sume kedai Clarks pun sale, tapi kat sini lagi banyak pilihan). Dannnn saye dapat beli sepasang dengan harga hanya AED60! murah kan???Ini lah rezeki namenye…

Dubai ade lah best. Banyak benda yang ada di Malaysia yang harganya lebih murah di Duabi ni. Contohnye macam kasut Clarks tu la kan. Kat Malaysia paling tinggi pun discount 30% je kot.  Selain tu barang elektronik macam handphones, TV plasma, LCD, LED, game (wii, PS2,PS3 dll) pun Dubai murah lagi. Sebenarnye, mane-mane selain Sudan adalah best.

6 responses »

  1. dian, nape aku tgk muke ko mcm makin beseri-seri? adakah sbb duduk di perantauan? hehe:p wah, lepas ni kalo ko pegi dubai lagi, roger aku, nak kirim!!! ahaks:P

  2. AED1.00 bersama berapa RM? aku cr kat currency converter internet tak jumpa plak.
    apa beza abaya dgn jubah?
    kelas halaqah tiap2 mgu tu m’sia ke yg anjurkan? selama ni aku igt ko tgk halaqah tv9..hahahahha…

  3. Masa aku pg hari tu AED 1.00 = RM 0.86. Ko cek la kt BNM punye rate tak pun ko bukak wawasan sentosa money changer punye website.
    Abaya sama ngn jubah.
    Kelas halaqah tu petronita (petronas) yang anjurkan, kami orang embassy join je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s