Mayada

Standard

Buku yang terkini saya baca. Sebenarnya ini buku kedua by Jean Sasson yang saya baca. Sebelum ni saya baca buku Princess Sultana. Cerita pasal penindasan kaum wanita di negara Arab Saudi. Cerita pasal keluarga diraja. Penulisnya pernah tinggal di Arab Saudi dan selalu pergi ke negara Middle East yang lain.
Buku Mayada pulak cerita pasal pengalaman seorang perempuan yang survive dari Penjara Al- Baladiyat Secret Police Headquaters, Baghdad, Iraq semasa pemerintahan Saddam Hussein. Memang kejam sangat cara mereka torture orang. Walaupun kebanyakan mereka adalah innocent. Ada tu masa ditahan, polis sendiri pun tak tahu ape kesalahan mereka. Polis tu hanya dapat arahan untuk tahan sahaja. Kalau masa ditahan tu ade bawa anak, dengan anak-anak tu sekali kena tahan. Dah puas torture mak tapi tak jugak mengaku, diorang torture anak pulak! Nak mengaku macam mane kalau memang tak buat. Lelaki atau perempuan same je kene. Lebih sedih, ramai yang mati masa kene torture.
Mayada Al-Aksari lahir dari keluarga yang berpengaruh di Iraq dan ada hubungan baik dengan Saddam Hussien. Tapi kekejaman di bawah pemerintahan Saddam membuktikan tak ada siapa akan terlepas dari penjara. Tapi Mayada bernasib baik sebab mak dia orang berada. Berjaya keluarkan Mayada dari penjara dengan merasuah pegawai penjara. Pastu Mayada dan family lari ke Amman, Jordan.
Masa baca buku ni hati berdebar-debar je sebab macam tak percaya ade manusia kejam macam ni. Saya ada lagi dua buku yang ditulis oleh Jean Sasson yang masih belum dibaca. Daugther of Arabia (kisah kehidupan anak-anak perempuan Princess Sultana ) dan Desert Royal. Buku Jean Sasson memang best. Saya nak collect semua. Ada lagi satu buku saya nak beli nanti. Rape of Kuwait.

2 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s