Syahdu

Standard

Perasaan yang biasanya dirasai di pagi raya. Tapi saya mengalaminya tiap kali saya tidur siang sorang-sorang di rumah. Saya selalu ada masalah nak tidur malam. Susah nak lelapkan mata dan senang terjaga tiba-tiba tengah malam. Segar-bugar terus. Biasanya saya akan mengantuk balik dekat-dekat nak subuh dan selalu menyebabkan subuh saya kantoi. Masa ni saya rasa syaitan yang mendodoikan tidur tu adalah sebesar rumah. Sukar nak ditewaskan!πŸ™‚ Kalau saya berjaya tahan sampai subuh, saya akan mengantuk balik lepas my husband keluar pergi kerja. Masa tu mata macam ade gam. Buat la ape pun saya akan tetap tertidur. Tapi sebenarnya time ni saya memang akan tidur tanpa rasa bersalah. Ye la nak buat ape lagi kan? Lagipun ini lah masanya nak tidur siang. Time tak bekerja ni.

Tapi masalahnya ialah bila bangun dari tidur ni saya penat dan depress. Sebabnya, saya selalunya mimpi yang bukan-bukan. Rasa macam betul-betul, tapi sebenarnya mimpi. Biasanya mimpi pasal kene kejar, orang jahat masuk rumah, selongkar bilik. Pastu jerit-jerit dan marah-marah. Ade sekali tu saya mimpi ade budak sudan dalam umur 4 tahun masuk bilik time saya tengah tidur, sibuk tarik selimut saya. Masa tu rasa macam real. Tapi suddenly terjaga. Oh, aku mimpi rupanya. Terjaga nak bangun tapi mata rasa berat sangat. Akan tertidur balik dan bermimpi lagi. Penat nyeh!!!

Rasa syahdu sebab kadang-kadang mimpi dah sampai Malaysia. Rumah mak saya selalunya. Dalam mimpi rasa happy sangat…agaknye saya senyum je kot masa tidur tu. Tapi bila terjaga saya sedar saya sebenarnya kat Sudan lagi. Aduh! frustnye… Sayunye rasa hati ni…. Kadang-kadang mimpi dah sampai kampung. Ada masa pulak mimpi time kami adik beradik kecik-kecik. Bestnye masa tu! Ini lagi teruk sebab bile bangun, saya terasa macam suasana kat kampung. Terutamanya time sejuk-sejuk macam ni. Saya selalu rasa saya kat atas katil, dalam bilik kat rumah kampung, tidur time hujan. Bangun hujan dah berhenti. Oh..syahdunye! Masa tu hanya menangis je boleh legakan hati. Rasa nak menangis tapi saya ada masalah nak menangis untuk diri sendiri. Kalau tengok cerita sedih atau baca cerita sedih berderai-derai air mata. So saya akan baca blog-blog sedih supaya boleh menangis sepuas hati. Bila saya cerita kat my husband die kata, ‘U homesick nih’.

Sigh… entah la. Saya confuse dengan diri sendiri. Saya harap saya mampu bertahan secara mental dan emosi. Jangan jadi gile kat sini sudah! hahaha… Harap-harap jadi le balik Malaysia tahun depan sebelum saya bertukar menjadi macam-macam! huhu..

11 responses »

  1. iye la kot..tu la kalo mimpi shopping lagi la aku frust bile bangun tu. lagi satu mimpi makan makanan malaysia yg sedap2! perghhh… bunuh diri aku bangun tu agaknya! hahaha.

  2. ko jgn jd mak limah dulu k..klau ko nk tau mak limah tu org giler sbnr nye..so, ko jgn gile cm dia dlu..kna clebrate knduri kawen ain ni..tema kaler dust purple..jenuh nk cari..

    • dust purple?alamak, sempat ke aku nak tempah baju nanti? mintak ain sponsor la cenggitu. beli kain pastu tempah siap2 kat enbies tu. diorang still ade ukuran aku. kurung moden eh.
      *banyak cantek muke kau!*—> ain reply. ;p

  3. ko tak yah ckp aku dh mmg mintak dia sponsor..tp mmg btullh kate dia muke aku mmg cntik..plz say something dat i dont know..hahaha…aku cr kaler tu kt madras store..hhah…konpem takde kn..kt ctu kaler mcm lampu fluorescent..terang mnyala..10 km bole nmpk aku koooot…bole tak klau takde bju kaler tu taknk g knduri dia..bole tak ain???? huhu..

  4. kau nak pakai kaler ape dian, sume bole.. tapi bi & aini wajib pakai dust pepel.. hahaha.. (sengaje menyusahkan bibo.. lagipon dia suke berkorban utk kwn2..)

  5. aku ngan aini kn flower gurl..kna pkai bju sma..mmg sush nk cari dowh..siott tul!!!..skrg tgh trpk nape aku kna brsush cari bju tu..adakah aku pengantin? TIDAK…adakah aku mak pengantin..pun TIDAK…so, sape aku??..Tolong Ingatkan Aku…nape ana raffali menang AJL?? (tetiba mnympuk soalan ni sbb tak puas ati nape dia menang)..hahaha…

  6. ala comelnye ko ngn aini jadi flower girl..hahaha..penat aku nak bayangkan. Kene pakai gaun la lagi cantek. Apsal ko xpuas hati Ana Rafalli menang AJL25? Aku dgr lagu tu sedap je. Aku cadangkan ko buat lagu pulak bertanding AJL26. Huhu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s