Curiosity

Standard

Sejak revolusi Libya, sana sini saya baca, saya dengar pasal kekejaman Muammar Ghadaffi. Bagi saya tak ade yang pelik, logikla, 42 tahun berkuasa. Lagipun lepas Tunisia dan Egypt, cerita pasal Libya dah tak mengujakan saya lagi. Mudah je saya generalize. Arab, semuanya sama. Ayyu makan, ayyu zaman (di mana-mana, bila-bila masa) semua sama je. Banyak sangat baca buku Jean Sasson ;p. Jadi saya tak berapa berminat nak ambil tahu pasal uprising di Libya. Tapi saya jadi hairan lepas Muammar Ghadaffi mati, kat FB sana sini orang post pasal jasa-jasa dia. Antaranya ialah tiada bil elektrik di Libya, minyak 14 sen seliter, setiap rakyat dapat rumah percuma, tiada interest untuk loan kereta bla..bla..bla… pendek kata, bila saya baca tu saya rasa takde sebab rakyat Libya nak memberontak. But why? why? why? So saya buat kesimpulan semua tu tak betul. Exaggerate. Tapi saya tak puas hati, tetap nak tau cerita sebenar. Macamna sebenarnya kat sana. Sampai la malam ni saya terjumpa blog ini. Penulis blog pernah bekerja dan tinggal di Libya. Maka terjawablah segala persoalan saya. Puas hati. Lega. Khalas!

2 responses »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s