Gifted. Real. Authentic.

Standard

*Siti Nurhaliza Biography Video- On History Channel *Click to watch the video*

 

 

  • Truely gifted. Tak pernah masuk kelas vokal. Tapi berketurunan orang seni sebab mak penyanyi traditional, datuk famous violinist.
  • Artis pertama yang aku tau pakai nama penuh. Masa tu semua artis sibuk nak ade name glamer. Dara binti Jalil jadi Rohana Jalil.
  • Pernah pergi audition Asia Bagus tapi gagal. Amy Mastura pulak pernah menang Asia Bagus. Macamane tu?
  • Abang dia Ayie yang mula-mula dapat jadi artis tapi aku tak pernah dengar abang dia menyanyi.
  • Pergi audition Bintang HMI tapi terlambat, tapi juri bagi chance jugak. Berjaya ke final dan terus jadi juara- macam dalam drama kan? hehehe…
  • Masa first time buat konsert kat Singapore, tarikh konsert dia 5 hari selepas konsert Mariah Carey dan harga tiket dia lagi mahal dari harga tiket Mariah Carey tapi tiket dia sold out jugak.
  • Sebelum dia popular, zaman tu kat Malaysia ni susah betul nak dengar penyanyi yang bole menyanyi live. Frust betul bile kite dengar dalam radio sedap, tapi dengar live hancur. Dengar dia perform lagu Jerat Percintaan  live kat Anugerah Juara Lagu ke 11 baru puas hati, sebijik macam dengar kat radio! Lepas tu fenomena Siti Nurhaliza melanda Malaysia.
  • Pernah performed lagu Melayu kat Royal Albert Hall. Masa aku kat Malaysia tak pernah kisah pun pasal ni. Dengar ceritanya yang datang tengok dia menyanyi masa tu pun orang Malaysia je. Tapi masa pergi London last year, ade seorang mat salih tua ni tegur kami – Malaysia? Siti Nurhaliza? Aku macam wow! Selalu kalau Malaysia je Mahathir.
  • Sebelum dia jual mekap Simplysiti, dia ade jual teh Ctea ade perisa geranium dan pandan.
  • Sampai sekarang masih ade orang tak puas hati dia bernikah dengan Dato’ K. Tapi anak-anak Dato’ K ok je. Adib Khalid the producer of her first full English Album – All Your Love.
  • Dari penyanyi band kat rumah orang kawen sekarang dah jadi artis terkaya di Malaysia. Relax je dia bawa Chanel sebagai ‘beg basahan’ katenye…ko mampu?!  She’s a living legend.

One response »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s