Allah Lebih Sayangkan Dia

Standard

Perjalanan terakhir Muhammad Afifi Ahmad.

Adik Afifi, student Malaysia di Sudan yang koma di ICU Royal Care International Hospital selama 2 malam telah kembali menemui Penciptanya pada hari Jumaat yang barakah, jam 11.15am (waktu Sudan). Allah..Allah..Allah..

Saya kurang mengenalinya sebab dia agak baru di sini. Dia datang tahun lepas. Tapi sahabat-sahabatnya di sini bagitahu saya dia ni orangnya peramah dan baik hati. Ringan tulang dan popular di kalangan warga Petronas sebab dia mengajar KAFA untuk anak-anak mereka. Jadi Afifi dikenali sebagai Ustaz Afifi di kalangan mereka.

Jenazahnya diuruskan di Rumah Malaysia. Dimandikan dan dikafankan oleh Tuan Sheikh Muhammad, lecturer di jamiah (universiti) tempat dia belajar. Dalam post yang lepas saya mentioned students sini belajar bukan nak kejar scroll tu sangat. Sebab tu mereka ni bukan hanya belajar dalam kelas jamiah saja, pada sebelah malam mereka akan menjelajah ke masjid-masjid atau rumah-rumah ulama yang mengajar agama. Tuan Sheikh Muhammad tu salah seorang ulama yang mengajar ilmu hadis di masjid. Ustaz Afifi tergolong di kalangan mereka yang tak puas belajar dalam kelas di jamiah saja.

Kali terakhir melihat jenazah selepas dikafankan, tiada yang lebih menyedihkan bila hati saya terdetik ‘mak dia xdpt nak cium jenazah anak..’ sejak datang tak pernah balik Malaysia. Mungkin masa menghantar di balai berlepas lapangan terbang, itulah kali terakhir ibu tu dapat peluk dan cium anak dia. Dilepaskan belajar jauh-jauh, meninggal, jenazahnya pun tak dapat ditatap! Allah..Allah..Allah…

Alhamdulillah jenazah ustaz Afifi telah selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Sahafa, Khartoum selepas asar tadi. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan ditempatkan di kalangan syuhada’.Mati semasa menuntut ilmu agama fisabilillah, in syaa Allah SYAHID. Mudah-mudahan Allah rahmati juga mereka yang menguruskan jenazah.

Allah beri sakit 2 malam (mudah-mudahan Allah ampunkan dosa).Semua orang bimbang tengok dia kritikal di ICU rupe-rupenya tak sia-sia, Allah nak bagi ganjaran meninggal pada hari Jumaat! Jenazah diuruskan oleh ulama, penuntut ilmu agama di jalan Allah. Bertuah kau dik! Kematian ustaz Afifi akibat meningitis merupakan satu ‘wake up call’ pada kami semua di Sudan. Semua lepas ni kene dapatkan meningitis injection! Sighhhh…what else can i say about him?kehidupan, kematiannya semua memberi manfaat!

p/s: Nasib ustaz Afifi kite dah tau, macamana la agaknye nasib kita nanti kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s