Umur lagi beberapa hari nak masuk 30 (hint birthday dah dekat *wink*wink*), baru la terhegeh-hegeh nak try buat kek. Itu pun main kukus-kukus je. Bakar-bakar belum berani. Daripada minggu lepas tekak ni asyik teringin nak makan kek coklat je. Try la google cari resepi yang mudah, sekali terjumpa satu resepi ni. Mamashikin.com Bahan-bahannye pun ade, jadi saya pun dengan lafaz Bismillahirrahmannirrahim pun mencuba lah. Tapi dalam resepi Mamashikin tu dia tak buat topping, saya saja-saja tambah sendiri. Jom kita semak resepi kek coklat kukus saya!
Bahan-bahan:
Terbahagi kepada 2 bahagian.
Bahagian pertama, dicampurkan dan dimasak hingga sebati:
1 cawan susu cair (saya guna fresh milk)
1 cawan serbuk coklat (saya guna jenama cadburry)
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula
sedikit serbuk penaik
1 sudu besar esen vanilla
1 cawan minyak masak (masukkan last sekali)
Bahan untuk dikisar (guna blender)
1 cawan tepung gandum
4 biji telur
Cara-caranya:
Bahan-bahan yang dikisar tadi disatukan dengan bahan-bahan yang dimasak & gaul sebati. Masukkan ke dalam loyang kemudian kukus sampai masak. Bila dah masak, biar kan sekejap, biar dia sejuk sikit. Saya tadi tak menyabar nak keluarkan dari loyang, pecah & berderai sikit kek tu. Tapi saya cepat-cepat masukkan balik & cover dengan topping.
Bahan-bahan topping:
Coklat masakan
Sedikit butter
Cara:
Cairkan coklat dengan kaedah double-boil, bila coklat dah cair, masukkan butter dan kacau sampai cair. Kemudian, tuang/ sapu atas kekdan sejukkan kejap dalam peti ais.
Thank you to Kak Yulie sebab ajar saya kaedah double boil & bagitau kene biar sejuk dulu baru loose kan untuk keluarkan kek dari loyang.
SELAMAT MENCUBA!
tngah kuatkn azam untk mncuba resepi ni..
akak….
wktu nk boh topping tuh,kek masih dalam loyang lagi kerr ?
Salam.. Akak pkai loyang biasa tu so kene keluarkan dulu br letak topping.